Contacteer ons
Kalender
Nieuws
Annuncia Instituut op Youtube

Regels en afspraken

Onze school vindt het belangrijk om de kinderen bewust te maken voor de zorg van onze aarde. Als we dit goed doen, met duidelijke regels en afspraken, geven we ze attitudes mee om blijvend zorg te dragen voor ons milieu.

Milieuzorg Op School hand in hand met het gezondheidsbeleid …

We zetten alles op een rijtje …..

Een gezond tussendoortje brengen we me in een fruitdoosje.  Op dit doosje staat de naam!

In onze kleuterschool stimuleren we om elke dag een stuk fruit of groente als gezond tussendoortje mee te brengen. Heerlijk zo’n lekkere wortel, een geschilde appel, kleine tomaatjes, twee halve kiwi’s opsmullen met een lepeltje, stukjes komkommer, verse aardbeien, kleine paprika’s, druiven, bessen, ….  Een droge koek wordt gegeten in de nabewaking.  In onze lagere school eten de kinderen in de voormiddag fruit en in de namiddag een droge koek.

We letten erop dat de restjes van fruit en groenten netjes terecht komen in de emmertjes die aan de ‘groene mannetjes’ hangen. ‘Groene ridders’ zorgen ervoor dat de emmertjes elke dag in de GFT-bak leeg gemaakt worden.

Boterhammen brengen we mee in een brooddoos. Dat is gemakkelijk want aluminium hoeft dan gelukkig niet.

We kiezen bewust voor een lunchpauze in de klas, een rustpuntje tijdens een drukke schooldag. Uit onderzoek blijkt dat voor veel kinderen eten in de schoolrefter een stressvolle onderneming is. Vanaf de herfstvakantie tot aan de paasvakantie is er verse soep. Hiervoor kan aan het begin van het schooljaar worden ingeschreven via het ouderplatform.  Wanneer de deadline betreffende inschrijven voor soep verstreken is, is het niet meer mogelijk om in te schrijven.

De kinderen mogen plat- en bruiswater meebrengen in hervulbare drinkbussen of herbruikbare plastieken flesjes.

In de voormiddag drinken we enkel kraantjeswater. Tijdens de lesuren worden regelmatig drinkmomenten voorzien.  Waarom kiezen we voor drinkwater? Gezond, goedkoop, zuiver, streng gecontroleerd, altijd beschikbaar, goed voor het milieu, geen verpakking, altijd fris, … In kraantjeswater zitten mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium, net als in flessenwater dus. Die zijn, evenals vitamines, noodzakelijk voor een goede gezondheid. De kinderen mogen tijdens de speeltijden volop drinken van onze waterfonteintjes.

En snoep ….?  Snoep hoort al lang niet meer thuis op een school. Af en toe zien we nog wel eens iets in een brooddoos zitten.  Dat mag dan meteen terug mee naar huis. Samen maken we er werk van!

Snoep en verjaardagen

Als school vinden we het van groot belang dat jullie zoon/dochter op zijn/haar verjaardag extra in de ‘bloemetjes gezet’ wordt.  We dachten met het schoolteam na over hoe we het feestje op een fijne en min of meer gezondere en ecologische manier kunnen organiseren.  We willen daarom jullie aandacht vragen voor de volgende suggesties:

Trakteren is geen verplichting!  Indien u toch iets wil meegeven dan graag een droge cake of fruit.  (geen snoep, chips, slagroomtaarten en frisdrank)

We zijn een milieubewuste school en maken geen gebruik van wegwerpbestek.  Er is voldoende bestek aanwezig op de school!

Indien u wenst een cadeautje aan te kopen, dan graag een ‘klascadeau’ in plaats van individuele cadeautjes.  Bespreek dit zeker met de leerkrachten. Zij houden telkens een aantal tips of suggesties in het achterhoofd.  Uiteraard bent u tot niets verplicht!

Indien u een verjaardagsfeestje organiseert, vragen wij om de uitnodigingen buiten de schoolpoort uit te delen (voor de kleuters), dit om sociale en emotionele problemen te voorkomen.  Voor de leerlingen van de LS kunnen de uitnodigingen buiten de klas uitgedeeld worden. De GDPR wetgeving verbiedt ons om adresgegevens door te geven.

Kledij

We vragen aan u, ouders, uw verantwoordelijkheid op te nemen en uw kind met aangepaste kledij naar school te sturen, denk aan het fluohesje.

Kledij, schoeisel en haartooi zijn eenvoudig, stijlvol en hygiënisch.  Kinderen moeten trouwens ook leren zich niet te laten beïnvloeden door allerlei modetrends.  Strandkledij wordt niet toegelaten.

Persoonlijke bezittingen

Alles wat persoonlijk bezit is, moet voorzien zijn van een naam (kledingstukken, brooddozen, drinkbussen, schrijfgerief, sportgerief, …).

Als juwelen en horloges gedragen worden, is dit op eigen verantwoordelijkheid.

De leerlingen mogen computerspelletjes en mp3 spelers mee naar school brengen.  Gebruik je ze toch dan zullen ze in beslag genomen worden gedurende een hele lesdag.  GSM gebruik op school is eveneens niet toegelaten.

Voor meer informatie verwijzen we graag naar het beleid op leerlingbegeleiding(zie info-pedagogisch beleid) en onze praktische infobrochure. (zie info-algemene documentatie)